hulp nabij en op afstand … of zoiets

Afgelopen week heeft collega Ten Hoor de stoute schoenen aangetrokken en heeft voor zijn 2G leerlingen een lesopzet bedacht met ShowMe. In zijn Blog schrijft hij erover.

Mijn kant was vooral ondersteunend: in de voorbereiding hebben we samen zitten kijken naar de vragen die  de leerlingen zouden kunnen gebruiken om in tweetallen uit te leggen aan hun klasgenoten, een dropbox-folder aan te maken waar het blad met die opdrachten in moest komen te staan, te onderzoeken of een ShowMe inderdaad gemaild kon worden en hoe dat dan moest.

Toen het eenmaal zover was, had ik een vrije dag, maar wel aangeboden telefonische hulp te bieden. Dat bleek ook nodig: de leerlingen zagen de file in dropbox niet ( die er ook niet bleek te staan, zodat collega Ten Hoor de klas uit moest om op zijn PC de file weer op zijn plek te zetten. Mijn rol was er vooral een van het aanhoren van zijn gebrom over weer een wachtwoord invullen. Na een goed half uur kon collega Ten Hoor de klas weer in en uiteindelijk hebben de leerlingen inderdaad hun uitleg naar hem gemaild.

Ik moest ineens denken aan het prachtige “Hole in the wall” project, waarin Dr Mitra een “grandma-cloud” introduceert: vrouwen die de tijd hebben om een keer per week een uur online te zijn met kinderen in derde wereldlanden, die elkaar dingen uitleggen. Op de vraag wat zij dan moesten doen, zei Mitra tegen de vrijwilligsters: “Just do like grandmothers do: admire them! Say things like: “Wow, how did you do that? or: “I don’t quite understand, could you explain?”

Zou het geholpen hebben als ik alleen Hup! Hup! geroepen had tegen collega Ten Hoor? Ik verwacht het niet, maar in feite heb ik op een iets andere manier wel “grandmother” gespeeld: uiteindelijk heeft hij zelf op alle knoppen geklikt en de juiste dingen ingevoerd.

Lesje in nederigheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s